Förlusttyngda AMD har under året tappat mark på alla fronter och under sommaren framgick av siffror från Mercury Research att bolaget under årets andra kvartal hade en historiskt låg marknadsandel på grafikkortsmarknaden. Nu framgår i en rapport att den nedåtsluttande trenden har vänt.

Finanstidningen Barron's skriver att AMD med hjälp av Radeon 300-serie lyckats återta andelar från Nvida under årets ännu pågående tredje kvartal. Största framgång ska ha skördats i prisspannet 200–400 dollar, som i dagsläget huserar Radeon R9 380, R9 390 och R9 390X. Dessa väntas även inom kort få sällskap av R9 380X.

Framgångarna återspeglas däremot inte i premiumsegmentet, där Nvidia dominerar i prisklassen 500 dollar och uppåt med Geforce GTX 980 Ti och GTX Titan X. Detta trots att AMD under sommaren sjösatt den nya grafikkretsen Fiji med tillhörande grafikkortsmodellerna Radeon R9 Fury X, R9 Fury och R9 Nano.

Att det går bättre för Radeon 300-serien som består av äldre, omdöpta grafikkretsar förklaras i att tillgången på grafikkretsen Fiji är låg, vilket tros bero på svårigheter i tillverkningen. Detta har lett till att AMD helt enkelt inte kunnat sälja några större volymer i det lukrativa premiumsegmentet.

Då det tredje kvartalet ännu inte är avslutat är det för tidigt att sia om hur mycket AMD:s och Nvidias marknadsandelar påverkats, utan siffror för detta kan väntas hitta ut någon gång i oktober.