Tidigare under året lanserade Nvidia mikrokonsolen Shield Console, numera känd som Shield Android TV, som var den första enheten med Googles operativsystem anpassat för storbilds-tv. Nu meddelar grafikjätten att enheten är på väg till Sverige tillsammans med strömningstjänsten Geforce Now – tidigare Nvidia Grid.

I centrum för mikrokonsolen står systemkretsen Nvidia Tegra X1 med fyra kärnor Cortex-A57 och en påkostad grafikdel med Maxwell-arkitekturen. Till detta hör 3 GB primärminne, 16 GB alternativt 500 GB lagringsutrymme, minneskortläsare, trådlöst nätverk 802.11ac, Bluetooth 4.1, USB 3.0, Ethernet och IR-mottagare.

För mediafinesser har enheten en HDMI 2.0 och förmågan att spela upp videoklipp i 4K/UHD 60 Hz, detta inte minst tack vare inbyggt stöd för accelererad avkodning av H.265/HEVC-material. För det här ändamålet finns en tillhörande fjärrkontroll, som kan köpas separat för 549 kronor.

För spelfinesserna är Geforce Now huvudnumret och funktionen beskrivs av Nvidia som Netflix för spel. Det handlar om en molntjänst där Nvidias servrar sköter beräkningarna och skickar en videoström till klientenheten, vilket gör det möjligt för en Shield-enhet att spela exempelvis The Witcher 3: Wild Hunt.

Geforce Now lanseras i Sverige den 1 oktober och är prenumerationsbaserad med en månadskostnad om 99 kronor, varav de tre första månaderna är gratis.

För själva mikrokonsolen anges ett rekommenderade priset 1 999 kronor för basmodellen med 16 GB lagringsutrymme, medan en Pro-variant med hårddisk på 500 GB går på 2 999 kronor.