När AMD tillkännagav grafikprocessorn Fiji framgick att de hade inget mindre än fyra grafikkort på gång med kretsen. Med Radeon R9 Fury X, R9 Fury, R9 Nano lanserade saknas endast den yppersta toppmodellen, som ska husera två grafikkretsar.

Grafikkortet har av många tippats få namnet Radeon R9 Fury X2, men enligt vad som sägs vara en fraktlist från AMD blir det kommersiella namnet Radeon R9 Gemini. Gemini är det latinska namnet på stjärntecknet Tvillingarna och anspelar därmed starkt på att det handlar om den kommande toppmodellen med dubbla grafikkretsar.

AMD Radeon R9 Gemini tros komma med två fullskaliga grafikkretsar Fiji med 4 GB grafikminne av den staplade minnestypen HBM, för en bandbredd om 512 GB/s per grafikkrets. Till detta hör en teoretisk beräkningskraft på 16 TFLOPS, vilket med totalt 8 192 streamprocessorer innebär en klockfrekvens på åtminstone 977 MHz.

I linje med Radeon R9 Fury X och R9 Nano blir nykomlingen en kompakt historia för sin klass. Kretskortet som tidigare visats mäter uppskattningsvis 21–22 centimeter – avsevärt kortare än tidigare lösningar med två grafikprocessorer, men också andra entusiastklassade modeller med endast en grafikkrets. Det krympta kortet talar även för att det likt R9 Fury X får en skräddarsydd, sluten vattenkylare.

Det nya grafikkortet med dubbla Fiji-kretsar lanseras någon gång under hösten 2015.