Konceptet Next Unit of Computing eller NUC går ut på att få in en fullfjädrad dator i ett chassi som inte är mycket större än en handflata. Huvudingrediensen i samtliga generationer är en energieffektiv processor från U-serien för Ultrabook, vilka ska ge tillräckligt med prestanda för de flesta vardags- och kontorssysslorna.

Nu har Fanlesstech hittat nästa generation NUC med Skylake på Intels webbplats. Baserat på utseendet handlar det om samma chassi som Broadwell-varianterna, det vill säga 115 x 111 x 34,5 millimeter för de minsta med stöd för en M.2-baserad SSD-enhet och en höjd på 49,5 millimeter ger stöd för en 2,5-tumsenhet.

Båda chassistorlekarna kommer med två alternativa processorer. De två första är NUC6I3SYK och NUC6I3SYH, vilka har en Core i3-processor på 15 W och den integrerade grafiken HD Graphics 520. De andra är NUC6I5SYK och NUC6I5SYH, som tar klivet upp till en Intel Core i5 på 15 W TDP med Iris Graphics 540. Det ger 48 istället för 24 beräkningsenheter och 64 MB L4-cacheminne, vilket borgar för mer prestanda i framförallt spel.

Vad gäller övriga specifikationer framgår inga närmare detaljer. Sannolikt är dock att det likt tidigare finns två lediga minnesplatser av typen SO-DIMM, som för den här generationen troligtvis tar steget till DDR4. Annat som är att vänta är trådlöst nätverk 802.11ac, Bluetooth 4.0, stöd för Wireless Display och anslutningar i form av USB 3.0 med snabbladdning, Mini Displayport, Mini HDMI, Gigabit Ethernet och ett kombinerat uttag för hörlurar och mikrofon.

De Skylake-utrustade NUC-datorerna bör hitta ut på butikshyllorna inom kort med priser motsvarande nuvarande sortiment, det vill säga från omkring 2 800 kronor för Core i3-modellerna och dyrare för högre presterande varianter.