Sedan lanseringen av Sandy Bridge i början av 2011 har Intel låst möjligheterna till överklockning av billigare modeller. Funktionen har istället förpassats till att mer eller mindre enbart gälla K-serien processorer, vilka oftast ingår i entusiastklassade segmenten Core i5 och i7 och kostar därefter.

En av de stora nyheterna med Intel Skylake är att basfrekvensen (BCLK) kan justeras fritt, vilket i alla fall i teorin öppnar för överklockning av icke K-märkta modeller. Finessen är dock låst till de påkostade K-varianterna, vilket i praktiken innebär att den inledningsvis stora nyheten fallit i glömska.

Nu har överklockningsprofilen "dhenzjhen" lyckats kringgå Intels artificiella spärrar med generationen Skylake. Exakt hur han åstadkommit detta framgår inte, förutom att det är med hjälp av ett hårdvarumodifierat moderkort med ett special-BIOS från Supermicro, som under året börjat satsa på konsumentmarknaden.

Prestandatest

Resultat

Cinebench 11.5

5,85 poäng

Cinebench 15

520 poäng

Geekbench 3

10 751 poäng

Resultaten på överklockningssajten Hwbot visar att han lyckats skrämma upp en Core i3-6320 från grundutförandet 3 900 MHz (39 x 100 MHz) upp till 4 680 MHz (39 x 120 MHz), motsvarande en ökning 20 procent. Det här återspeglas också i resultaten, där den tvåkärniga processorn med Hyperthreading inte är långt ifrån en fyrkärnig Core i5-modell prestandamässigt.

Nämnvärt är att överklockningen genomfördes med hjälp av kvävekylning. Huruvida det var nödvändigt eller om dhenzjhen tog det säkre före det osäkra innan bedriften är framgår däremot inte. Det går därför inte utesluta att samma modifikationer kan användas tillsammans med mindre exotiska lösningar, som traditionella tornkylare eller slutna vattenkylare.

Huruvida det går att låsa upp BCLK-frekvensen på andra moderkort än Supermicro C7H170-M eller ej finns framgår inte, men förhoppningsvis avslöjas fler detaljer om tillvägagångssättet inom kort.