Du som följde processormarknaden under 90-talet och tidiga 2000-talet minns säkert gigahertz-kriget där AMD och Intel tävlade om vem som först kunde knäcka gigahertzbarriären. När branschen sedan sadlade om och fokusera om mot effektiv exekvering per klockcykel och energikonsumtion tacklade hetsen runt hastighet av. Nu påstår rykten att Intel kan komma att bli först över 5 GHz-barriären med en kommande Xeon E5-processor baserad på Broadwell-EP.

Rykteskarussellen kommer från ett antal kinesiska källor till Wccftech som påstår att Intel ska lansera en ny medlem i Xeon E5-2600 V4-familjen som jobbar i 5,1 GHz. Det ska handla om en fyrkärnig processor med 10 MB L3-cache och hela paketet ska ha en TDP på 165 watt. Det är en hög energiförbrukning för en fyrkärnig processor som tillverkas på 14 nanometers process, men sannolikt behövs det extra utrymmet för att hålla processorn stabil vid så hög klockhastighet.

Om ryktet stämmer bräcker Intel konkurrenten AMD vars FX-9590 för konsumenter når 5 GHz i turboläge. Den baseras på 32 nanometers tillverkningsprocess, är utrustad med åtta Piledriver-kärnor och har en TDP på 220 watt. Oavsett om ryktet stämmer eller ej ska vi inte förvänta oss gigahertz-krigets återkomst, vare sig för konsument- eller serverprocessorer. Intel har processorer med allt från 10 till 24 kärnor planerade framöver som inte fokuserar på höga klockhastigheter.