I ett pressmeddelande som Skatteverket gick ut med idag fastslår myndigheten att alla transaktioner som sker på crowdsourcing-tjänster inom Sverige numera ska beskattas. Det innebär att du som betalar till, eller får in pengar från, projekt på sidor som Kickstarter eller Indiegogo ska skatta svensk moms om 25 procent.

Skatteverkets beslut har sin grund i ett beslut som EU:s momskommitté fattade i november i fjol. I detta beslut kunde man läsa att momsbeskattningen gäller alla transaktioner som passar in under klassificeringen "reward-based crowdfunding", det vill säga att du får en gåva som ersättning för donerade pengar.

Det spekuleras i att beslutet delvis har sin grund i att crowdsourcing-projekt har gått från att vara en finansieringsplattform för oberoende projekt till att bli ett sätt för företag att skapa förbokningar av produkter som ändå skulle bli av, och därmed kringgå den moms de i vanliga fall skulle vara skyldiga att betala till staten.

Det finns undantag från reglerna. Symboliska varor, som inte anses hålla något pengamässigt värde, undantas. Likaså är inte projekt riktade mot välgörenhet inkluderade. Finansiell crowdsourcing, där givaren bara bidrar med pengar utan att få något tillbaks, är också undantaget.

De nya momsreglerna gäller för givare såväl som säljare, och även crowdsourcing-plattformarna själva blir skatteskyldiga då de tar en viss procent av intäkterna för alla projekt som blir framgångsrikt finansierade.

Reglerna gäller för transaktioner inom Sverige, men det är sannolikt att de flesta av medlemsländerna i EU kommer att införa dessa regler och då skulle transaktioner mellan medlemsländerna också beskattas.