Att datorkomponenter havererar är inga konstigheter för luttrade hemmasnickrare, men vissa incidenter är mer smärtsamma än andra. Detta gäller kanske framförallt lagringsenheter, där alltifrån semesterbilder till värdefulla dokument kan försvinna plötsligt om man inte tagit det säkra för det osäkra med en backup.

Fallerande hårddiskar är något som fått stor uppmärksamhet av backupföretaget Backblaze, som efter naturkatastrofen i Thailand dammsög marknaden på hårddiskar. En modell som fortfarande fanns att tillgå var Seagate ST3000DM001 med tre terabyte utrymme, och efter några år uppdagades att felfrekvensen var skyhög till den grad att modellen fasades ur.

Nu får rapporterna ett rättsligt efterspel, men inte av Backblaze. Istället lämnas en grupptalan in till domstol i Northern District of California, USA. Seagate anklagas för falsk marknadsföring och en oförmåga att leverera icke-defekta hårddiskar som överensstämmer med deras uttryckliga och underförstådda garantier. Kravet är att kunderna ska erhålla en lämplig summa i ersättning.

Seagate bekräftar för Gamers Nexus att bolaget mottagit grupptalan, men väljer att inte uttala sig förrän de haft chansen att granska stämningen.