Inför årets Google I/O-konferens har det ryktats om att Google ska lansera en egen VR-plattform. Tidigare har den gått under namnet Android VR, men under gårdagens presentation på konferensen gick Google ut med ett officiellt namn – Daydream.

Tanken med Daydream är att göra en högkvalitativ VR-upplevelse för mobiler. Satsningen består av ett specialanpassat VR-läge i kommande operativsystemet Android N och ett VR-headset med plats för mobiltelefon, liknande Samsungs Gear VR. Utöver detta utvecklar Google också en version av butiken Google Play anpassad för virtuell verklighet.

Under konferensen visade Google upp en referensdesign av deras VR-headset. De kommer själva tillverka detta, men kommer också tillåta sina samarbetspartner att släppa egna versioner utifrån Googles specifikationer. VR-headsetet kommer även med en kontroll som ska underlätta navigering i den virtuella miljön.

Applikationerna till VR-headsetet kommer finnas tillgängliga i en specialanpassad version av Google Play. Butiken kommer vara helt fokuserad på VR-applikationer och det kommer både gå att söka på och installera dessa direkt i gränssnittet som kallas Daydream Home.

Google själva planerar att släppa VR-anpassade versioner av applikationer såsom Google Play Movies och Youtube. För den förstnämnda handlar det om att användarna kommer kunna titta på film i i en virtuell biosalong. Även andra företag, som Netflix och HBO, arbetar på VR-versioner av sina mobilapplikationer.

Daydream Home finns tillgänglig redan nu i en utvecklarversion och planeras att släppas för konsumenter senare under året.

Källa: 99mac.