Nästa version av Googles kommande operativsystem heter Android N och har sedan en tid tillbaka funnits tillgänglig för utvecklare. Under årets Google I/O utannonserade Google vilka nya funktioner som introduceras i och med den nya uppdateringen.

En av nyheterna i Android N är något Google kallar för Instant Apps. Detta är en ny funktion för appbutiken Google Play som gör det möjligt att köra appar på telefonen utan att installera dem. Genom att klicka på en länk kan användaren köra appen direkt och Google Play hämtar automatiskt de delar som krävs för att göra detta möjligt. Det går även att när som helst installera appen på telefonen.

En annan nyhet är stöd för grafikramverket Vulkan i operativsystemet. Detta ska bland annat leda till bättre grafikprestanda. Enligt Google ska det innebära en stor förbättring i spel och andra krävande appar.

Ytterligare nyheter är bland annat introduktionen av ett bild-i-bild-läge och möjligheten att placera två fönster jämsides med varandra på skärmen. Det förstnämnda kommer dock vara begränsat till Android TV och låter användare titta på video medan de använder gränssnittet.

Totalt säger Google att Android kommer med 250 nya funktioner och förbättringar. Uppdateringen släpps till sommaren, men en betaversion finns tillgänglig redan nu för Nexus- och Pixel C-användare.