Partnertillverkarnas varianter av Nvidia Geforce GTX 1080 har börjat hitta ut i butik och är en av de stora nyheterna på Computex 2016. Taiwanesiska MSI är givetvis på tåget med sin Gaming-serie av grafikkort, vilka utrustas med en ny version av kyllösningen Twin Frozr.

Den nya kylaren heter Twin Frozr VI och bygger vidare på tidigare varianter. Den sjätte generationen kommer med fler, mindre och tillplattade värmeledningsrör. Det här resulterar i bättre kontakt mot grafikkretsen, som i det här fallet är Nvidias GP104, och ska därmed ge bättre värmeavledning.

Den andra stora nyheten med kylaren är att fläktbladen har en annorlunda vinkel mot Twin Frozr V, någonting som ska resultera i högre lufttryck mot kylflänsen. En annan nyhet är att 100 mm-fläktarna numera kommer med dubbla kullager. Därtill återfinns en ny design och MSI-logotypen är numera LED-belyst.

Vidare till grafikkorten är namnen Geforce GTX 1080 Gaming X och Gaming Z, som båda kommer med likadana kretskort och strömmatning via 8+6-pins PCI Express. Skillnaden är att täckplåten på Gaming Z har en utskuren och LED-belyst logotyp, som kan kontrolleras via MSI:s egen mjukvara.

Klockfrekvenserna för Gaming X är 1 683 MHz och 1 822 MHz vid base respektive boost, upp från Nvidias refensfrekvenser 1 607 MHz och 1 733 MHz. Detta är i standardläget Gaming Mode, det finns även två andra lägen vid namn OC Mode och Silent Mode som går högre respektive lägre.

MSI Geforce GTX 1080 Gaming X dyker inom kort upp på svenska butikshyllor till det rekommenderade priset 7 599 kronor.

► Läs alla artiklar från #computex-2016