Virtuell verklighet är onekligen den största nya utvecklingen inom spelvärlden på många år, en utveckling som även har potential utanför spelvärlden. Valve kastade sig i säng med HTC för att kunna få ut en konkurrent till Oculus Rift och förra månaden utannonserade svenska spelutvecklaren Starbreeze en gemensam satsning med Acer runt VR-headsetet StarVR.

Denna satsning gick ut på att de båda bolagen samarbetar runt tillverkningen och marknadsföringen av StarVR, där Acer ska lyfta in sin expertis runt tillverkning och distribuering likt HTC:s roll med tillverkning och distribution av Vive. Idag har Starbreeze gått ut med ett pressmeddelande om att Acer nu lånar ut cirka 75 miljoner kronor i form av ett konvertibelt lån.

Exakt vad injektionen av kapital kommer att användas till anges inte, men lånet kan ses som att företagens samarbete stärks än mer. StarVR skryter med imponerande specifikationer där 210 graders synfält och upplösning på hela 5120 x 1440 är ett par nivåer över vad konkurrenterna från Oculus, HTC/Valve och Sony kan skryta med.

Om Starbreeze är kapabla att få ut en så tekniskt lovande lösning på marknaden i en kommersiellt gångbar version har varit ett stort frågetecken med StarVR, men med samarbete och investeringar från en stor hårdvarutillverkare som Acer ökar sannolikheten för en kommersiell lansering framöver.

Den som är intresserad av att se hur StarVR fungerar i praktiken kan få en försmak hos våra kollegor FZ som testade den senaste versionen av hårdvaran under E3-mässan. Information om lansering, prissättning och plattformsstöd för StarVR saknas i dagsläget.