Internetleverantören har öppet tagit strid mot Spridningskollen, som inom kort ska börja skicka ut kravbrev på minst 2 000 kronor till svenska fildelare. Som svar på initiativet, som Gothia Law står bakom, valde Bahnhof att starta upplysningssajten spridningskollen.org och ansöka om varumärkesskydd på namnet.

Nu skickar Bahnhof en faktura till Spridningskollen, som anklagas göra intrång på varumärket. I specifikationen framgår att Spridningskollen ska betala 2 000 kronor och släcka ned spridningskollen.se – snarast – eller invänta rättsliga åtgärder när ansökan om varumärkesskydd behandlats.

Enligt Bahnhof ska kravbrevet, likt det Spridningskollen vill skicka ut till fildelare, ses som ett erbjudande om förlikning. Om betalning inte mottas hotar Bahnhof med att ta ärendet vidare till domstol, någonting som sägs bli mer kostsamt för de inblandade parterna.

I fakturan specificeras även vart pengarna som krävs av initiativet ska gå, varav knappt hälften till spridningskollen.org och dess administrativa samt juridiska kostnader. Resterande fördelas mellan Faxmaskinmuseet och Föreningen för svenska ångbåtsstämplar.