Med introduktionen av Geforce GTX 1080 blev Nvidia först ut att använda den helt nya minnesstandarden GDDR5X, där Micron än så länge är ensam leverantör. För GTX 1070 och GTX 1060 valde grafikjätten istället att använda GDDR5-minne från den konkurrerande minnesaktören Samsung.

GeForce_GTX_1070_Front_PCB_1464309557.jpg

Avklätt Nvidia Geforce GTX 1070 Founder's Edition med 8 GB GDDR5-minne i 8 000 MHz från Samsung.

Användningen av GDDR5 innebar även det en nyhet. Det blev första gången som den typen av minneskretsar kördes i 2 000 MHz (8 000 MHz effektivt) direkt från fabrik. Det är taket för minnesstandarden och innebär att det ställs högre krav på spänningen, vid såväl viloläge som aktiv användning.

Efter den första vågen av Geforce GTX 1070 har även GDDR5-minnen från Micron börjat användas i grafikkort från partnertillverkare, något som skapat huvudbry för vissa användare. Rapporter från flera håll talar om alltifrån instabilitet till artefakter och krascher med modeller som GDDR5 från Micron.

Merparten användare har framförallt märkt detta vid överklockning, då minnena från Micron generellt inte ska kunna nå lika högt som Samsung. Andra upplever dock även detta när grafikminnet körs i standardfrekvens, 8 000 MHz, och har kunnat nå stabilitet genom att klocka ned detta.

Av allt att döma handlar det inte om något fel i hårdvaran utan i grafikkortens BIOS, som inte applicerar rätt spänning till minneskretsarna tillräckligt snabbt när kortet belastas. Problemet har därför i vissa fall kunnat lösas genom att låsa spänningen med hjälp av överklockningsmjukvaror som MSI Afterburner.

På Nvidias officiella forum erkänner bolaget till viss del problemet och skriver att de ska släppa ett uppdaterat BIOS, som ska förbättra upplevelsen vid överklockning. Dock framgår ingenting om huruvida detta kommer hjälpa användare som upplever problem när grafikminnet körs i standardfrekvens.

Den som köpt ett Geforce GTX 1070 och upplever att grafikkortet är instabilt bör kontakta inköpsstället för att få varan utbytt.