Trots rejäla prestandalyft med Xbox One och Playstation 4 jämfört med föregående generation lät sig inte kritiken mot Microsoft och Sony vänta. Många ansåg att de nya spelkonsolerna inte var tillräckliga för att ha en livslängd på flera år, argument som inte minst stärktes av det faktum att 1080p-upplösning inte är en självklarhet för någon av modellerna.

Svaret på detta från Sonys blev Playstation 4 Pro, som bland annat levererar mer än dubblerad grafikprestanda för att möjliggöra spelande i 4K UHD-upplösning samt en bättre upplevelse med Playstation VR. Om ungefär ett år kontrar Microsoft med Project Scorpio som ska vara än mer kraftfull än Sonys Pro-variant.

Med Project Scorpio kommer Microsoft trycka hårt på just 4K-spelande, där alla spel som utvecklats av egna studior ska ha stöd för detta. Det här anser Tiago Sousa, som basar över programmering kring rendering för Doom och spelmotorn Idtech 6, är slöseri med resurser.

I en längre Twitter-konversation ger han medhåll om att 1080p-spelande med olika finesser kan bli visuellt bättre med Project Scorpio än att rendera i 4K, något han anser onödigt då spelaren i normala fall sitter så pass långt ifrån TV-apparaten som spelkonsolen är inkopplad till.

Det ena behöver dock inte utesluta det andra. Med Playstation 4 Pro har ett flertal spel uppdaterats för att dra nytta av den extra beräkningskraften. Ett exempel på detta är Rise of the Tomb Raider, där spelaren själv kan välja mellan att köra spelet i 4K-upplösning och 30 bilder per sekund (fps) alternativt 1080p i 60 fps.

Project Scorpio blir en del av Xbox One-familjen, men ska leverera en teoretisk grafikprestanda om 6 TFLOPS – upp från endast 1,31 TFLOPS för Xbox One S. Detta kan även jämföras mot Sony Playstation 4 Pro med sina 4,2 TFLOPS, som ofta inte anses vara tillräckligt för just 4K-spelande.