Under mars 2017 är det dags för Nintendo Switch att hitta ut i händerna på ivriga konsumenter. Än så länge håller speljätten hårt i detaljerna och specifikationerna, men det har inte hindrat flera rapporter från att avslöja detaljer om minnesmängd, skärmstorlek och upplösning, och preliminära prisuppgifter.

Det är redan känt från officiellt håll att systemkretsen i Nintendo Switch kommer från Nvidia och har sina rötter i Tegra-familjen. Däremot råder det oklarheter kring om grafikarkitekturen skulle bli Maxwell eller bättre presterande och energieffektiva Pascal, där det senaste budet i en rapport från Venturebeat är Maxwell.

Nu kommer ytterligare uppgifter som talar för att prestandan kan bli lägre än väntat. Enligt uppgifter till Eurogamer blir klockfrekvenserna för systemkretsen inte enbart lägre än Nvidia Tegra X1, som har 256 CUDA-kärnor av arkitekturen Maxwell, utan även har två lägen beroende på om den är i dockat eller bärbart läge.

Klockfrekvenser: Nintendo Switch

CPU-frekvens

GPU-frekvens

Minneshastighet

Dockad

1 020 MHz

307,2/768 MHz

1 331/1 600 MHz

Bärbar

1 020 MHz

307,2 MHz

1 331/1 600 MHz

Medan Tegra X1 har en klockfrekvens på upp till 1 000 MHz för grafikdelen ska den krets som sitter i Switch endast köras i 768 MHz i dockningsstationen. Detta ska reduceras kraftigt i bärbart läge till 307,2 MHz, vilket innebär att den teoretiska beräkningskraften går ned med exakt 60 procent.

Sett till minnesfrekvensen anges denna till 1 600 MHz, men ska som standard köras i ett strömsparläge på 1 331 MHz. Spelutvecklare ska dock kunna välja att använda det högre läget både dockat och mobilt. Processorkärnornas frekvens ska dock ligga på konsekvent 1 020 MHz oavsett hur spelkonsolen används, vilket dock är mycket lägre än 1,9 GHz (1 900 MHz) med Nvidia Tegra X1.

The Switch handheld screen has a 720p resolution - so the gulf in GPU clocks means that in theory at least, there's overhead there to run a 720p mobile title at 1080p when docked. One developer source likens this to creating two different versions of the same game - almost like producing a PS4 game and a PS4 Pro variant.

Skillnaderna i klockfrekvens gör att spelkonsolen har helt olika förutsättningar beroende på hur den används. En spelutvecklare som talar med Eurogamer jämför detta med Playstation 4 och Playstation 4 Pro, där de har möjligheten att skapa en grafiskt mer detaljer variant av spelet för den senare.

Att dra nytta av den högre klockfrekvensen i dockat läge ska dock inte vara ett krav från Nintendos sida, vilket innebär att utvecklare har möjligheten att enbart skapa sina spel för det lägre frekvensläget (307,2 MHz) och optimera för detta.

Nämnvärt är att det ännu inte är känt hur många processorkärnor systemkretsen i Nintendo Switch kommer med, inte heller antalet CUDA-kärnor. Det är möjligt att kretsen utrustats med ett större antal CUDA-kärnor än de 256 stycken som sitter i Tegra X1, exempelvis 384 eller 512 stycken.

Lanseringen av Nintendo Switch äger rum någon gång under mars 2017. Innan dess ska Nintendo hålla en presskonferenser den 12 januari, där de ska avslöja fler detaljer om spelkonsolen.