Minnesmarknaden är ständigt fluktuerande och efter en längre tid av nedgång började priserna successivt att stiga rejält mot slutet av år 2016. Rapporterna om att priserna på både NAND Flash för SSD-enheter och DRAM för primärminne är på väg uppåt har avlöst varandra

Nu kommer återigen en rapport från Dramexchange om att priset på NAND Flash som används i SSD-enheter och eMMC-minne, som används i billigare bärbara datorer och smarta telefoner, spås fortsätta stiga under året. Enligt rapporten har priserna på SSD-enheter ökat med mellan 10–15 procent under årets första kvartal, vilket är den största ökningen på nästan två år.

Förutom detta har även tillgången på andra nyckelkomponenter som primärminne (DRAM), batterier och LCD-paneler sjunkit, vilket i sin tur väntas leda till högre priser för kunder när det kommer till både bärbara datorer samt smarta telefoner.

Den höga efterfrågan och därmed prisuppgången spås även hålla i sig, bland annat då SSD-enheter blir allt vanligare i bärbara datorer. Samtidigt nämns en kommande modell av Iphone, vilken om den säljer bra kan leda till ytterligare ökad efterfrågan även på mobilmarknaden.