Det finns idag ett stort antal lösningar för att skydda sin data från hackare och liknande. Detta har blivit en allt mer aktuell fråga på sistone då större intrång blivit vanligt förekommande, samt ransomwares såsom Wannacry och Petya.

Nu lanserar företaget Orwl sin dator med samma namn, vilken är fokuserad på just säkerhet och att skydda användarens information. Till en början krävs både ett lösenord samt en fysisk nyckelbricka för att låsa upp datorn, där den sistnämnda kommunicerar via Bluetooth. Om avståndet mellan de två överskrider en viss gräns går datorn ner i viloläge och HDMI- och USB-ingångarna stängs av automatiskt.

Datorn har även ett chassi som känner av om någon försöker ta sig in i datorn genom att manipulera detta. Om detta tas bort eller går sönder på något sätt raderar systemet SSD-enhetens krypteringsnyckel och låser denna, vilket gör att den kräver en komplett återställning för att kunna användas igen.

Sett till specifikationer kommer datorn med en Intel Skylake M3- eller M7-processor samt upp till 8 GB primärminne och 480 GB lagring, beroende på modell. Användare har även möjlighet att välja mellan Windows 10, Ubuntu eller Qubes OS som operativsystem. I anslutningsväg kommer den utrustad med två USB Type-C samt en HDMI.

Orwl väntas lanseras i slutet av augusti och går att förboka via företagets webbplats, där den billigaste modellen kostar motsvarande cirka 7 500 kronor inklusive moms.