Lanseringen av Radeon RX Vega markerar AMD:s återkomst till prestandasegmentet för grafikkort, där toppmodellen presterar i klass med över ett år gamla Nvidia Geforce GTX 1080. Kort därefter framkom det dock att tillgången var ytterst begränsad och Komplett hade som exklusiv återförsäljare i Sverige endast mottagit totalt 275 stycken kort inför lanseringsdagen.

AMD Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56

Nu rapporterar Digitimes att några större volymer av Radeon RX Vega inte är att vänta förrän i oktober. Orsaken uppges vara dålig yield med för få fungerande kretsar vid tillverkning, där integrationen av HBM2-minne och grafikkrets på samma substrat pekas ut som den enskilt största boven.

Vidare uppger Digitimes att Nvidia senarelägger lanseringen av företagets arkitektur Volta i stor skala till första kvartalet 2018. Anledningen sägs vara att prestandan som Vega bjuder på inte upplevs hota företagets arkitektur Pascal, samtidigt som den låga tillgången gör att Nvidia i praktiken fortfarande regerar i prestandasegmentet.

Avslutningsvis väntas bristen även drabba leveranserna av kretsar till tredjepartstillverkares egna kyllösningar. Tillgången uppges därför vara begränsad även för dessa modeller när de lanseras i september.