Traditionellt har Intel bytt sockel med tillhörande plattform varje ny arkitektur och sedan använt den för ytterligare en generation, oftast en polering och krympning till en ny tillverkningsteknik. Att bolagets senaste generation Coffee Lake inte behöll kompatibilitet med äldre moderkort kom därför inte som en överraskning, men har trots detta ifrågasatts.

Intel Coffee Lake använder samma fysiska sockel LGA 1151 som både Skylake och Kaby Lake. Denna paras ihop med styrkretsen Z370, vilken förutom namnet är exakt densamma som Z270 för Kaby Lake. Entusiaster världen över ansåg därför att processorerna borde vara kompatibla med äldre LGA 1151-moderkort.

Så blev inte fallet och som förklaring hänvisade Intel till skillnader i den elektriska kopplingen till sockeln, där högre krav på strömmatningen gäller för Coffee Lake jämfört med Kaby Lake och Skylake. I en intervju med brittiska Bit-Tech berättar Asus produktchef för Republic of Gamers (ROG), Andrew Wu, att det handlar om en artificiell begränsning.

Actually, it depends on Intel’s decision. [...] Not really. It [the power delivery] makes a little bit of difference, but not much.

Enligt Andrew Wu ligger inga hårdvarumässiga begränsningar till grund för att Coffee Lake inte är kompatibel med Z270-baserade moderkort, då de extra kontaktstiften för strömmatning i modeller med styrkretsen Z370 inte gör någon större skillnad.

Yes, but you also require an upgrade from the ME [Management Engine] and a BIOS update. Intel somehow has locked the compatibility.

På frågan om Asus skulle kunna göra sina Z270-moderkort kompatibla med Intel Coffee Lake berättar produktchefen att det är teoretiskt möjligt, men att det inte går att ta fram en sådan BIOS-/UEFI-uppdatering utan aktivt stöd från Intel.

Kan vara förberedande för fler kärnor

Trots sitt glasklara uttalande om att extra dedikerade kontaktstift i sockeln inte gör någon större skillnad idag, spekulerar Andrew Wu i att det är en förberedande åtgärd för processorer med fler kärnor. Detta ligger i linje med spekulationer om Intel Ice Lake på 10 nanometer släpps med åtta kärnor för att bättre konkurrera mot AMD:s åttakärniga serie Ryzen 7.