När Qualcomm håller evenemang ligger fokus på Windows on ARM och de första bärbara datorerna enligt konceptet. Ett av de stora dragplåstren är att Qualcomms systemkretsar har inbyggt stöd för 4G/LTE, något som dock även är relevant sett till mer högpresterande x86-baserade datorer.

I ett pressmeddelande avslöjar AMD att bolaget ingått ett samarbete med Qualcomm, för att begåva Ryzen Mobile med 4G/LTE-stöd. Konkret handlar det om att få AMD:s Ryzen 5 2500U och Ryzen 7 2700U att fungera optimalt med Qualcomms modemkretsar, och ta fram en referensdesign partnertillverkare kan inspireras av.

Trådlöst bredband i bärbara datorer är inget nytt fenomen och är förhållandevis vanligt förekommande i modeller för företagsanvändare. Det uttalade samarbetet bör i praktiken innebära att AMD bättre kan konkurrera mot Intel, som förutom att närmast dominera den bärbara marknaden dessutom har trådlösa nätverkskort under egen flagg.

När de första bärbara datorerna med AMD Ryzen Mobile och 4G/LTE dyker upp framgår inte, men sannolikt bör den första modellen se dagens ljus under CES 2018 som pågår den 9–12 januari.