Det amerikanska bolaget Synaptics producerar komponenter åt en rad teknikjättar, däribland Apple och Samsung. Fokus ligger på pekbaserad hårdvara, där bland annat tryckkänsliga paneler (eng. digitizer) och fingeravtrycksläsare ingår.

Det är i den sistnämnda kategorin som företaget nu avtäcker Clear ID FS9500, en fingeravtrycksläsare avsedd för montering under telefonskärmen. Tekniken har länge varit på tapeten, men trots flertalet avtäckanden för liknande lösningar har ingen smarttelefon hittills utrustats med dessa.

Clear ID FS9500 kan enbart paras med skärmar av typen OLED, då dessa har möjlighet att belysa fingret som vilar på skärmen. Därefter studsar ljuset tillbaka genom skärmen och ned till sensorn. Fingeravtrycksläsaren klarar av en sammanlagd tjocklek om 1,5 mm för skärm, glas och eventuella skärmskydd.

Nämnvärt är att en ej namngiven men "välkänd" tillverkare väntas visa upp en telefon med sensorn under CES 2018. Mobiltillverkare har tidigare fått flytta fingeravtrycksläsaren från framsidan till följd av den senaste tidens allt smalare skärmramar, något som nu bör kunna åtgärdas.

Synaptics inleder massproduktion av fingeravtrycksläsaren omgående, men avslöjar inte när den kan tänkas hitta ut i konsumenters händer.