Under CES 2017 visade Lenovo uppdaterade versioner av företagets populära bärbara datorer Thinkpad X1 Yoga och Thinkpad X1 Carbon. En av de stora nyheterna var då nya processorer i form av Intel Kaby Lake samt nya färgval för datorerna.

Lenovo passar på att göra samma sak under CES 2018, där processorn återigen får ett lyft och uppgraderas till Kaby Lake Refresh. Förutom detta läggs även stöd för Amazons röstassistent Alexa till, samt stöd för bildtekniken Dolby Vision HDR. Modellerna blir de första datorerna med stöd för Dolby Vision HDR, som tidigare endast funnits i TV-apparater.

För Thinkpad X1 Carbon handlar det om en 14-tumsmodell med upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar, alternativt 1 920 × 1 080 pixlar med pekpanel. Skärmen har en maximal ljusstyrka på 500 nits, vilket är betydligt lägre än de 1 000 nits som specificeras för fullskalig HDR.

Till skillnad från föregående års modell har valet mellan IPS- och OLED-skärm försvunnit, där årets variant endast erbjuds med förstnämnda skärmpanel för de båda upplösningarna. Enligt Lenovo påverkade OLED-skärmarna batteritiden i för stor utsträckning.

Sett till anslutningar bestyckas modellen med två USB Type-C med Thunderbolt 3, två USB 3.0, en minneskortsläsare samt en HDMI. I processorväg erbjuds en Intel Core i5 alternativt Core i7 ur Kaby Lake Refresh-familjen, tillsammans med upp till 16 GB primärminne och SSD-lagring på upp till 1 TB. Lenovo uppger även en batteritid på cirka 15 timmar.

Årets modell av Thinkpad X1 Yoga har även den en skärmstorlek på 14 tum, men enbart upplösning om 2 560 × 1 440 pixlar och pekpanel. I övrigt har den många likheter med Thinkpad X1 Carbon, där Dolby Vision HDR, Kaby Lake Refresh och samma uppsättning anslutningar finns.

► Läs alla artiklar från #CES-2018

Det som särskiljer modellen är möjligheten att använda den som surfplatta, tillsammans med den medföljande pennan. Thinkpad X1 Yoga och Thinkpad X1 Carbon lanseras senare under januari månad, med en prislapp på motvarande 19 000 respektive 17 000 kronor inklusive moms i grundutförande.