År 1978 lanserade den svenska elektroniktillverkaren Luxor AB sin hemdator ABC 80. Namnet står för Advanced Basic Computer for the 1980s och siffran syftar även till datorns processor, en 8-bitars Zilog Z80 och de 8 KB primärminne och 8 KB ROM.

I år firar hemdatorn 40 år och blev under sin livstid populär bland såväl skolor som företag. Den använde sig av programspråket BASIC, i vilket det var möjligt att programmera spel som sedan kunde sparas på kassetter och senare även disketter. ABC 80 såldes även tillsammans med en skärm, vilken bestod av en modifierad TV som visade vit text på svart bakgrund.

De spel som utvecklades till datorn spreds främst gratis och bland dessa återfinns bland annat Pac-Man-liknande Glipp samt en kopia av Ataris arkadspel Breakout. Flera av de personer som kom i kontakt med datorn gick senare vidare till att bli spelutvecklare, däribland Andreas Axelsson som var med och grundade DICE.

ABC 80 kostade 6 900 kronor, motsvarande 27 000 kronor idag, och såldes i totalt 55 000 exemplar och hade som mest ungefär 70 procent av den svenska marknaden. ABC lades ned år 1986 av Nokia, som förvärvade tillverkaren Luxor två år tidigare.