Den mobila infrastrukturen är i konstant utveckling, där de största teknikhoppen differentieras genom namnbyten av tekniken. Senast i ledet är steget från 4G till 5G, som inom några år utlovar högre hastigheter, säkrare nät och bättre täckning. Qualcomm som ligger bakom systemprocessorn Snapdragon och många mobila modem ämnar att vara bland de första med integrerat hårdvarustöd för tekniken.

Nu avtäcker därför bolaget ett samarbete med 19 internetleverantörer och 18 tillverkare. Det rör sig storspelare som exempelvis AT&T, China Telecom, Vodafone, Orange, SK Telecom och japanska NTT Docomo. Sett till hårdvarutillverkare innefattar dessa bland annat HMD (Nokia), HTC, LG, Netgear och Sony.

Konkret handlar samarbetet om att i verkliga förhållanden sätta Qualcomms senaste toppmodem X50 5G på prov. Testerna kommer utföras både i frekvensspektrumet under 6 GHz och väldigt höga frekvenser i millimeterspektrumet kring 28 GHz för skyhöga hastigheter på kortare avstånd.

Qualcomm hoppas kunna lansera modemet skarpt till mobila enheter 2019, varför testerna är absolut nödvändiga inför en global utrullning i konsumentprodukter. Nämnvärt är att varken Apple eller Samsung nämns i uttalandet, trots att båda i dagsläget är några av Qualcomms största kunder.

Samsung utvecklar dock egna modem, samtidigt som Apple och Qualcomm inte drar helt jämnt. Konkurrenterna till Qualcomm som bedöms vara hack i häl med utrullningen av 5G och Intel och Samsung uppges båda sikta på skarpa lanseringar av 5G-lösningar under 2019.

Samtidigt har varken Intel eller Samsung nått nivån för 5G-standardiserade tester med hjälp av färdigt kisel, vilket talar för att Qualcomm kan bli först ut på marknaden.