Flashbaserade lagringsenheter ersätter i allt högre grad de mekaniska hårddiskarna till följd av överlägsna läs- och skrivhastigheter, men i slutet av 2017 meddelade Seagate att företaget ämnar göra hårddiskens prestanda intressant igen. Detta ska möjliggöras genom tekniken Multi Actuator, som snabbar upp lagringen med hjälp av flera läsarmar.

Under årets upplaga av OCP-mässan visade Seagate en hårddisk baserad på tekniken Mach.2, som är en variant av Multi Actuator där två läsarmar används simultant. Enheten överförde data med hastigheten 480 MB/s under demonstationen, vilket är högre än för alla typer av mekanisk lagring på marknaden.

Siffran jämförs med en traditionell hårddisk med rotationshastigheten 15 000 RPM, där den nya produkten levererar omkring 60 procent bättre prestanda. Antalet slumpmässiga läsningar och skrivningar per sekund (IOPS) dubbleras också, i och med det extra läshuvudet.

På sin blogg berättar Seagate att hårddiskarna kommer bli en del av bolagets företagsinriktade serie Exos och väntas nå marknaden under 2019. Inledningsvis ska det handla om en hårddisk på 14 TB baserad på lagringstekniken Perpendicular Magnetic Recording (PMR). Under 2020 ska modellen få sällskap av HAMR-baserade enheter, som bjuder på betydligt större lagringskapacitet.