Spelmarknaden får ständigt nya titlar som ofta bjuder på förbättrad grafik, nytänkande bandesign och genomtänkta berättelser, men många väljer ändå att hålla kvar i spelen som har några år på nacken. Det finns en uppsjö av populära äldre spel som har blivit till klassiker genom tidlösa spelkoncept.

Blizzard Entertainments nostalgiosande strategispel Starcraft är en sådan titel, och den 31 mars är det 20 år sedan lanseringen. De tre raserna Terran, Zerg och Protoss har kämpat mot varandra sedan 1998 och återigen i uppföljaren Starcraft 2, som utkom 2010 och fortfarande är en populär e-sport.

Under fjolåret avtäckte spelskaparen en remaster av Starcraft, där den ursprungliga spelmekaniken sällskapas av uppgraderad grafik och stöd för 4K UHD-upplösning. I samband med detta blev även originalspelet gratis och kort därefter fick Starcraft 2 samma behandling, bortsett från expansionerna i enspelarläget som måste köpas separat.

I ett inlägg på Twitter tackar Blizzards medgrundare Michael Morhaime spelarna för de två gångna decennierna, och på spelets webbplats finns information om detaljer som lagts till i spelet för att uppmärksamma årsdagen. Det handlar om dekaler och estetiska tillägg som kan hämtas i både Starcraft: Remastered och Starcraft 2, men för sistnämnda gäller detta bara fram till den 3 april.