Sedan cirka två år tillbaka har en grupp säkerhetsforskare och experter arbetat med att utveckla vad de kallar för WebAuthn, eller Web Authentication. Detta är en öppen standard som gör det möjligt att identifiera sig på webbplatser med hjälp av biometri, såsom fingeravtryck, och är tänkt att ersätta lösenord för ökad säkerhet.

Nu bekräftas det att samtliga av de stora webbläsarna får stöd för Web Authentication framöver och grundläggande stöd för denna dock redan tillgängligt i testversioner av Chrome och Firefox. Huruvida detta även gäller Apples Safari är i dagsläget okänt.

Möjligheten att logga in med hjälp av så kallade USB tokens och andra hårdvarubaserade lösningar har funnits sedan en tid tillbaka, men då främst via större webbplatser och med krav på egen mjukvara eller drivrutiner. Med WebAuthn hoppas utvecklarna göra detta enklare att använda på bred front. Nämnvärt är dock att det kräver stöd från webbplatsen.

Enligt Selena Deckelmann, som arbetat med att implementera stödet i Firefox, är målet att minska antalet användare som får sina konton stulna. Detta genom att använda biometri eller liknande som ett extra säkerhetssteg, eller som en ersättare till lösenord helt och hållet.

Källa: The Verge