I somras presenterade AMD HEDT-plattformen Ryzen Threadripper, där 16-kärniga Ryzen Threadripper 1950X är flaggskeppsprodukten. Plattformen lanserades kort efter att Intel presenterat sitt bidrag till det yppersta prestandasegmentet i form av styrkretsen X299, där tillhörande sockel LGA 2066 kan utrustas med processorer från Skylake-X alternativt Kaby Lake-X-familjen.

Skylake-X bjuder på ett brett spektrum av processorer med sex kärnor eller fler, och toppmodellen Core i9 7980XE huserar 18 kärnor. Kaby Lake-X är dock betydligt blygsammare och tillför enbart två fyrkärniga varianter. Nu rapporterar Overclock3d att Intel lägger ned tillverkningen av sistnämnda familj.

Rent konkret handlar det om de två modellerna Core i7-7740X och Core i5-7640X, där förstnämnda har Hyperthreading aktiverat och därmed åtta trådar. Jämfört med de konsumentinriktade varianterna av processorerna är skillnaderna en något förhöjd basfrekvens och strömförbrukning. Trots entusiastplattformen är även antalet PCI Express 3.0 och primärminneskanaler oförändrat 16 respektive två.

Enligt uppgift ska efterföljaren till Skylake-X tillverkas på 10 nanometer och heta Cascade Lake-X. Nyligen framkom dock att Intel har problem med tekniken och därför senarelägger massproduktionen av Cannon Lake-familjen. Om Cascade Lake-X kan lanseras som planerat sker detta någon gång under fjärde kvartalet 2018.