Kravbreven som skickats ut till misstänkta fildelare i Sverige har varit en långt pågående historia. Initiativet påbörjades under 2017, med den danska advokatbyrån Njord Law Firm som skickade ut brev till ett stort antal människor och uppmanade dem att betala en summa på 4 500 kronor. Om de vägrade uppgavs de riskera att dras inför domstol.

Uppdrag granskning har tittat närmare på massutskicken av kravbrev och uppger att Njord Law Firm under 2018 har för avsikt att skicka ut totalt 35 000 stycken brev. Samtidigt uppdagas problem med metoderna som används, vilket leder till att oskyldiga personer anklagas för att ha laddat ned filmer och tv-serier olagligt.

Metoderna har tidigare ifrågasatts, bland annat av operatören Tele2 som friats i domstol från att lämna ut uppgifter om kunder. Problemet är att IP-adressen kan användas av andra än ägaren till abonnemanget, men det är endast denne som får brevet skickat till sig. Detta är även något som Uppdrag granskning nämner och de har talat med flera som betalat utav rädsla, trots att de inte fildelat.

Det är sedan tidigare känt att svenska Datainspektionen ska granska breven i sig, då det kan röra sig om otillåten inkassoverksamhet. Denna är dock fortfarande pågående och det är ännu okänt när denna blir klar.

Till Uppdrag granskning säger Emelie Svensson, jurist på Njord Law Firm och av de som arbetar med massutskicken, att det primära syftet är att minska den illegala fildelningen i Sverige. Ännu har dock ingen av de som vägrat betala ställts inför rätta, men enligt Emelie Svensson har Njord Law Firm för avsikt att göra detta under 2018.