Att få ett så tyst och samtidigt högpresterande datorsystem som möjligt är något många hårdvaruentusiaster strävar efter. Detta kräver dock att fläktar ersätts med något annat, vilket i många fall innebär passivt kylda komponenter.

En av de tillverkare som erbjuder detta är Arctic, som har sin passiva processorkylare Alpine 11 för Intel-processorer. Nu lanserar företaget Alpine AM4 vilken, som namnet antyder, är samma modell anpassad för AMD:s sockel AM4. Kylaren är gjord i anodiserad aluminium och består av 21 stycken kylflänsar som leder bort värmen.

alpine_am4_passive_g00.jpg
alpine_am4_passive_g01.jpg
alpine_am4_passive_g02.jpg

Alpine AM4 rekommenderas för strömsnåla processorer, såsom Ryzen 5 2400GE och under företagets egna tester med en A12-9800 från AMD uppmättes en temperatur på 58°C. Detta jämförs med den medföljande kylaren som höll en temperatur på 40°C, men med en betydligt högre ljudnivå.

Arctic Alpine AM4 har ännu inget lanseringsdatum eller bekräftat pris. Det senare väntas dock hamna i den lägre delen av skalan, då företagets Alpine-kylare för Intel-processorer kostar motsvarande 130 kronor.