Det har talats om 144 Hz-skärmar med 4K UHD och HDR i flera år och nu verkar det som produkterna faktiskt kommer. Från den första lanseringen i januari 2017 har det lovats med allt från ”hösten” till ”slutet av året” och så även ”slutet av kvartalet” – prognoserna från Asus och Acer har varit många. Och nu, äntligen, verkar det som ”början av juni” är senaste prognosen.

Fast vad tror du? Kommer Acer eller Asus vara först med att skicka in testexemplar till redaktionen? Eller är det rent av AOC, denna dark horse bland tillverkare vars namn börjar på bokstaven A, som blir först till redaktionen med sin modell? Vem tror du vinner racet till SweClockers dörr.

Tekniken som utmärker de kommande skärmarna med 4K och 144 Hz är långt mer än enbart själva frekvensen och upplösningen. En 27-tumspanel med 4K UHD och IPS-teknik samsas med stöd för Nvidia G-Sync samt HDR och stöd för local dimming. Det utlovas också ett större färgomfång via kvantpricksteknik, allt för en prislapp en bit över 20 000 kronor.

Det är många tekniknyheter som samlas i en och samma produkt. Enbart kraven på överföringskapaciteten, särskilt om HDR blandas in, är idag högre än vad rådande Displayport-standard erbjuder. Det finns alltså en hel del att testa med de nya skärmarna, när de väl kommer. I början av juni hoppas vi.