År 2003 grundades vad som skulle komma att bli en av Sveriges största självständiga spelstudior, i form av Avalanche Studios. Redan det första spelet Just Cause sålde bra, men genombrottet kom med efterföljaren Just Cause 2. Spelet bjöd på imponerande grafik och öppen värld i det fiktiva öparadiset Panau.

På senare år har utvecklaren släppt bland annat Thehunter: Call of the Wild och Mad Max, och studion arbetar i dagsläget på kommande Rage 2 samt fem andra projekt. Mediebolaget Nordisk Film meddelar nu att de förvärvar Avalanche Studios i en historiskt stor affär på den svenska spelmarknaden.

RAGE_2_Gameplay_Trailer_1_UK_Multi_1526372700.mov_snapshot_01.05_[2018.05.15_13.29.33].jpg

Nordisk Film hade redan en minoritetspost i bolaget, men för motsvarande 914 miljoner kronor förvärvas nu resterande aktier, där bolaget värderas till totalt 1 202 miljoner kronor. I dagsläget arbetar 320 personer på Avalanche, utspritt över tre kontor i Stockholm, New York och Malmö.

Förvärvet uppges inte innebära några omedelbara förändringar annat än för ägarstrukturen, där pågående projekt och den kreativa självständigheten sägs förbli orörda. Samtidigt flaggar Nordisk Film för att fler förvärv kan bli aktuella i ett försök att stärka bolagets närvaro på den globala spelmarknaden.