På senare år har det hänt mycket på spelskärmsfronten, där högupplösta paneler med hög uppdateringsfrekvens, IPS-panel och adaptiv bildsynkronisering numera är relativt vanliga bland entusiaster. Dessa prisas ofta för goda allroundegenskaper, men ibland efterfrågas mer nischade funktioner.

Asus bistår nu med en skärm som faller in i den sistnämnda kategorin, där paradnumret för ROG Strix XG248Q är en uppdateringsfrekvens på skyhöga 240 Hz. Över 165 Hz får ofta paneltypen IPS svårt att hänga med, varför denna teknik fått stryka på foten till förmån för en TN-panel.

Asus ROG Strix XG248Q back.jpg
Asus ROG Strix XG248Q front.jpg

TN-panaler är ökända för bristande betraktningsvinklar och ofta något sämre färgegenskaper än IPS, men i sin tur finns det kvicka paneler. Specifikationerna i övrigt stavas skärmstorlek på 24 tum, full HD-upplösning, 400 cd/m² ljusstyrka och ett kontrastförhållande på 1000:1.

Tillkommer gör även AMD:s adaptiva bildsynkroniseringsteknik Freesync, inom spannet 48 till 240 Hz. Asus har också integrerat företagets RGB-lösning Aura Sync, varpå användare kan styra lysdioder i skärmens fot och på dess baksida.

Sett till uttag gäller tre stycken HDMI, en Displayport samt två USB 3.0 och slutligen en 3,5 mm-utgång. Asus har inte tillkännagivit varken pris eller lanseringsdatum.

Thomas Ytterberg, SweClockers skärmtestare kommenterar:
På specifikationer, form och funktion påminner skärmen tydligt om Asus ROG Swift PG258Q, alltså en G-Sync-modell SweClockers testade tidigare.

Produktskillnaderna i den här kategorin av 240 Hz-gamingsskärmar är ofta ganska liten. Gemensamt är att de alla hittills visat bättre prestanda än den typiska 144 Hz-basgamingskärmen tack vare modernare och bättre TN-paneler. Alltså bättre på såväl spel som allroundbruk.

Modellerna med 240 Hz och Freesync kan ofta erbjuda snarlik prestanda och fler funktionella bildanslutningar till vad som blir ett lägre pris. Samtidigt är det mer oklart hur sådana funktioner som eftersläpsreducering fungerar – ifall det nu finns till att börja med. Samma sak gäller för flimmer och eftersläp med Freesync/VESA Adaptive, något som G-Sync-modeller ofta hanterar bättre.