En av de faktorer som skiljer PC från spelkonsoler är möjligheten att spela i högre uppdateringsfrekvenser, där flera bildskärmar upp till 240 Hz numera finns att tillgå för den kräsne gamern. På konsolsidan är det däremot 30 bildrutor i sekunden (FPS) som är normen för en majoritet av spelen, med vissa undantag som sticker ut med stöd för 60 FPS.

I en intervju med Giant Bomb konstaterar Xbox-chefen Phil Spencer att han vill ändra på detta med nästa generations Xbox. Han nämner bland annat balansen mellan processor och grafikdel i dagens spelkonsoler som ett hinder jämfört med vad som finns tillgängligt på PC-sidan för att uppnå det målet.

I think frame rate is an area where consoles can do more just in general. You look at the balance between CPU and GPU in today’s consoles and they are a little bit out of whack relative to what’s on the PC side so I think there is work that we can do there.

Uttalandet står i skarp kontrast till det som sades i en intervju i fjol där Spencer uttryckte en oförståelse för efterfrågan på 60 FPS i spel. Motiveringen då löd att en majoritet ändå inte märker eller känner skillnaden i jämförelse med till exempel 30 FPS som är vanligt med spelkonsoler.

Huruvida detta innebär att framtida spelkonsoler från Microsoft kommer erbjuda bildfrekvenser norr om 60 FPS återstår att se, med tanke på att Microsoft i maj lade till stöd för 120 Hz på Xbox One. Det står dock klart att högre bildfrekvenser överlag står på agendan i och med Microsofts nästa konsolgeneration.