Tidigare under veckan röstade Europaparlamentets juridiska utskott igenom direktivet Copyright in the Digital Single Market, eller Artikel 13 som det ofta kallas. Direktivet innebär hårdare upphovsrättsregler på webben och har som mål att göra det lättare för upphovsrättsinnehavares att skydda innehåll de skapat.

Läs mer om upphovsrsättslagen Artikel 13

Direktivet röstades igenom med 15 röster för och 10 emot, vilket har stor inverkan på Europaparlamentets beslut i frågan. Detta är dock endast det första steget och förslaget kan fortfarande stoppas flera gånger på vägen innan det omsätts i praktiken och blir lag i EU:s medlemsländer. Detta händer härnäst:

  1. I juli 2018 kan beslutet tas upp för omröstning i plenum, vilket är ett månatligt möte mellan alla medlemmar i Europaparlamentet. Detta kräver att åtminstone 76 parlamentariker motsäger sig att det tas vidare, vilket i sådana fall följs av att alla 751 parlamentariker kan rösta om det.

  2. Om förslaget röstas ned hindras det från att gå vidare till så kallat trilogmöte, där företrädare för Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen diskuterar det. Det kan då göras om med nya formuleringar och liknande, alternativt slopas helt och hållet.

  3. Om förslaget inte röstas ned går det vidare till trilogmöte

  4. Även om förslaget går vidare kan det fortfarande röstas ned i en slutgiltig omröstning i slutet av året, vilken troligen sker i slutet av 2018. Då röstar alla parlamentariker om beslutet en sista gång.

Artikel 13 är ett direktiv, vilket endast beskriver vilket resultat medlemsländerna ska uppnå med egen lagstiftning men hur detta ska göras är upp till respektive land. Det är heller inte ovanligt att Europaparlamentet röstar ned förslag som godkänts av medlemsländer, där ett exempel är Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) från 2012.