Priserna på NAND-flashminne, som används i bland annat SSD-enheter, var mellan 2015 och 2017 i en uppåtgående spiral. Anledningen stavas främst en otillräcklig tillgång i jämförelse med efterfrågan världen över, bland annat till följd av en ökad konsumtion av minne för smarta mobiltelefoner.

Sent i fjol förutspåddes det dock att den trenden skulle vända i och med 2018. Nu rapporterar marknadsanalysföretaget Trendforce att den tidigare prognosen stämmer med sjunkande priser under årets två första kvartal, och det väntas fortsätta även under årets andra hälft.

Anledningen tillskrivs främst en avmattad utveckling av marknaden i allmänhet. Det i form av en långsam tillväxt för nya bärbara datorer, små kliv framåt för specifikationerna i smarta telefoner, samt en minskad efterfrågan på att ersätta enheter i stort.

I övrigt handlar det om höga yields i produktionen av 3D NAND med 64 och 72 lager, där antalet fungerande kretsar vid produktion väntas passera 80 procent under årets fjärde kvartal. Ovanpå det kan viss produktion komma att ställas om till 96 lager, vilket i så fall skulle höja effektiviteten ännu mer.

Priserna väntas dock stabiliseras en aning under årets fjärde kvartal, som ett resultat av den traditionsenliga lanseringen av nya enheter från bland annat Apple under hösten. Hur stor påverkan det kommer få beror dock på antalet enheter som säljs.