Under stora delar av 2017 var bristfällig tillgång på grafikkort och höga priser snarare regel än undantag. Situationen tillskrevs primärt större efterfrågan från datorentusiaster och jakten på kryptovalutor, som kan grävas fram med hjälp av grafikkretsar. På senare tid har lönsamheten för kryptogrävning minskat markant, vilket delvis beror på lägre valutakurser.

Tidigare under året rapporterades det att försäljningen av grafikkort under april väntades störtdyka med 40 procent jämfört med månaden innan. Nu rapporterar Digitimes att Gigabyte på kvartalsbasis sålt 20 procent färre grafikkort under årets andra kvartal.

Det var på ett investerarmöte som Gigabyte meddelade att försäljningen väntas minska från 1,2 miljoner grafikkort till omkring 1 miljon. Tappet är i linje med den aviserade lägre försäljningen från och med april, där tredjepartstillverkare tog till prissänkningar för att stimulera efterfrågan.

Fram till dess åtnjöt Gigabyte tillsammans med många andra tillverkare skyhöga marginaler tack vare den höga prissättningen, där Gigabyte ökade rörelseresultatet med 91 procent under det första kvartalet. Nu väntas det genomsnittliga försäljningspriset ha minskat med 10 procent jämfört med rekordkvartalet, vilket eroderar bolagets marginaler.

Samtidigt sägs Nvidia och flera av partnertillverkarna sitta på stora lager grafikkretsar, något som uppges ha skjutit tillbaka lanseringen av Nvidias nya arkitektur. I ett försök att sälja av de utgående modellerna ska Gigabyte satsa hårt på gaminginriktade marknadsföringskampanjer under årets andra halva.