År 2017 markerade starten på en långvarig och brant prisuppgång på grafikkort, som fortfarande inte har visat tecken på att stanna. Den främsta anledningen tillskrivs den höga efterfrågan på grafikprocessorer som uppstod i och med att brytning av kryptovalutor blev populärt, där tillgången varit för låg i jämförelse.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att den trenden till slut kan komma att vända. Enligt källor högre upp i logistikkedjan väntas priserna på grafikkort sjunka med upp till 20 procent under juli. Anledningen sägs vara ett svalnat intresse för brytningen av kryptovalutor av alla de slag, med en minskad efterfrågan på bland annat grafikkort som följd.

Det ska uppges finnas flera miljoner grafikkort tillgängliga på den internationella marknaden redan idag, och Nvidia väntas utöka den mängden med ytterligare en miljon exemplar inom kort. I kombination med en påfyllning av grafikkort som använts till mining på begagnatmarknaden väntas det ge upphov till ett priskrig bland återförsäljare världen över.

Gigabyte säljer 20 procent färre grafikkort under andra kvartalet

Uppgifterna går i linje med Gigabytes sjunkande försäljning av grafikkort under årets andra kvartal, samt rapporter om Nvidias senareläggning av lanseringen av nästa generations grafikkort till följd av ett överskottslager.