Under Consumer Electronics Show (CES) i början av året lanserade Nvidia ett helt nytt koncept, som de kallar Big Format Gaming Display (BFGD). Det handlar om stora skärmar på 65 tum, vilka kombinerar egenskaper som hög upplösning och uppdateringsfrekvens med andra egenskaper som är önskvärda för just spelande.

Asus-ROG-Swift-PG65-3.jpg
Asus-ROG-Swift-PG65-1.jpg

När BFGD tillkännagavs var detaljerna få om de första modellerna från Acer, Asus och HP, där trion inte hade mer än väldigt tidiga prototyper att visa. Ett halvår senare är Asus först ut med att lista sin svulstiga "datorskärm", som får det långa namnet ROG Swift PG65 Big Format Gaming Display with Nvidia G-Sync.

Nvidia BFGD – en av de största skärmnyheterna från CES 2018

Den 65 tum stora skärmpanelen som tillhandahålls av taiwanesiska AU Optronics har upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar i uppdateringsfrekvenser upp till 120 Hz med Nvidia G-Sync. Betraktningsvinkeln anges till 178 grader vilket antyder om en panel av typen IPS eller liknande.

Till detta hör även stöd för High-Dynamic Range (HDR) med dimbar belysning över flera olika zoner och upp till 1 000 nits i ljusstyrka. Det är fortfarande ännu inte känt hur många zoner det handlar om och hur mycket Nvidia med partner fått ned den mycket påtagliga posterisering (eng. banding) som CES-prototyperna visade.

Då det handlar om stora datorskärmar utan TV-mottagare har såväl Asus ROG Swift PG65 som de andra BFGD-modellerna en integrerad Nvidia Shield TV, som bygger kring operativsystemet Android och har stöd för bland annat strömmande tjänster såsom Amazon Prime, Netflix, HBO och dylikt.

Att det inte handlar om TV-apparater märks även i anslutningsväg. Asus har ännu inte lagt upp detaljerade specifikationer, men enligt Nvidia är minimikravet för en BFGD-skärm minst en Displayport 1.3, en HDMI 2.0b med stöd för HDCP 2.0 samt en Ethernet.

Vad Asus skärm och konkurrerande modeller landar på i pris är ännu inte fastställt, men under CES 2018 talade Nvidia om liknande nivåer som 65-tums TV-apparater i den högre prisklassen. Asus ROG Swift PG65 kan därför väntas landa på en bra bit norr om 20 000 kronor. Lanseringen äger rum senare i år.