De populära ultratunna bärbara datorerna är ofta utrustade med förhållandevis kraftfulla processorer. När det kommer till grafikdelen är denna ofta mindre imponerande, vilket delvis beror på den begränsade kylprestandan som går hand i hand med det tunna formatet. För mer grafikintensiva uppgifter har därför externa grafikkort blivit vanliga, där Gigabytes Gaming Box är en variant.

Nyligen avtäckte Apple senaste snittets Macbook Pro-datorer, med processorer baserade på arkitekturen Coffee Lake. I samband med detta presenterade företaget även en extern grafikkortsdocka i form av Blackmagic EGPU, som framtagits tillsammans med kamera- och mjukvarumakaren Blackmagic Design.

Grafikkortsdockan levereras med ett Radeon Pro 580-kort, som bjuder på en grundfrekvens om 1 200 MHz och 8 GB GDDR5-minne. Grafikkortet ackompanjeras av ett nätaggregat som även kan strömförsörja den Thunderbolt 3-anslutna datorn med upp till 85 watt, medan den maximala energiåtgången för enheten specificeras till 315 watt.

Blackmagic EGPU bjuder på två bildskärmsanslutningar i form av en HDMI 2.0 samt en Thunderbolt 3. Därtill finns tre USB 3.1 type A. Enheten stöds av datorer med Thunderbolt 3 samt Mac OS 10.13.6 eller senare, men Blackmagic Design menar att det inte finns några hinder för användning med Windows/PC.

Det externa grafikkortet finns tillgängligt genom Apples webbutik och har en prislapp på 7 549 kronor.