Att processorer eller grafikkort klockar ned sig för att hållas inom temperatur- och strömbegränsningar är inget konstigt. Fenomenet kallas throttling på engelska, och har varit en vanlig säkerhetsåtgärd i datorhårdvara under många år. Funktionen kan dock vid bristfällig kylförmåga leda till påtagliga prestandatapp.

Youtube-profilen Dave Lee har upplevt just detta bekymmer, efter att han införskaffat det senaste snittets Macbook Pro 15-tum. Just 15-tumsmodellerna har för årets revision utrustats med sexkärniga processorer ur Intels familj Coffee Lake.

Coffe Lake MPB 1.jpg

Toppmodellen kommer bestyckad med sexkärniga Core i9-8950HK, vilken ställs mot fjolårets motsvarighet i form av fyrkärniga Core i7-7920HQ. När de båda datorerna ska rendera ett klipp i Adobe Premiere Pro, gör throttling för i9-processorn att den slutför renderingen på 39 minuter, att jämföra med 35 för i7-7920HQ.

Den nedklockade prestandakretsen hamnar i snitt på en frekvens om 2,2 GHz, en god bit under den angivna basfrekvensen som för Core i9-8950K är 2,9 GHz. Turbofrekvensen på 4,8 GHz är långt utom räckhåll. För att motverka nedklockningen lade Lee sin Macbook i frysen, varpå renderingen slutfördes på 27 minuter, eller 31 procent snabbare.

Nämnvärt är att testet gäller en applikation, som därtill är flertrådad, vilket belastar alla sex kärnor i nya Macbook Pro. I enkeltrådade applikationer är det därför troligare att processorn når närmare sin turbofrekvens.

Uppdatering:

Enligt uppgift har värmeproblemen åtgärdats genom uppdatering av mjukvaran, något som kan läsas mer om här.