Det är vid det här laget ingen hemlighet att Intel har vissa bekymmer med att få till processorarkitekturer för processkrympningen till 10 nanometer. Bekymren har lett till att flera processorfamiljen har fått fortsätta tillverkas på den förfinade 14 nanometersprocessen, kallad 14 nm++, och nu läcker information om ännu en sådan familj.

Amber Lake-Y är namnet på den nya processorfamiljen som ingår i åttonde generationens Core-processorer. Informationen i läckan kommer från Lab501 som fokuserar på bärbara datorer, och familjenamnet har suffixet Y vilket anger att det är processorer riktade mot just energieffektiva mobila enheter.

De rådande processorerna i Intels Y-familj baseras på sjunde generationens Kaby Lake-arkitektur som lanserades under tredje kvartalet 2016. Då åttonde generationens Amber Lake-processorer bygger på samma tillverkningsprocess som Coffee Lake-familjen får de många av fördelarna det medför, bland annat utrymme för högre klockhastigheter.

Enligt den läckta informationen ska Amber Lake-familjen utgöras av Core i7-8500Y som flaggskeppsmodell. Denna ersätter då Core i7-7Y75 och ska erbjuda samma uppsättning med stöd för två kärnor och fyra trådar. Klockhastigheterna ska starta vid 1,5 GHz bashastighet och klockas upp till 4,2 GHz för en kärna och 3,6 GHz för två kärnor.

Detta kan jämföras med föregångaren Core i7-7Y75 som når 1,3 GHz i bashastighet och klockas upp till 3,6 GHz. Kärnorna paras med grafikkretsen Intel UHD 615 och bestyckas med 4 MB L3-cache. Hela paketet ska rymmas inom ett TDP-värde på 5 watt, vilket kan jämföras med Kaby Lake-Y som ligger på 4,5 watt.

Nästa familjemedlem är Core i5-8200Y som till största del liknar sitt Core i7-syskon med huvudsakliga skillnader i klockhastighet. Här går klockhastigheterna från 1,3 GHz bashastighet till 3,9 GHz för en kärna och 3,2 GHz för två kärnor. Den tredje familjemedlemmen är den enklare modellen Core m3-8100Y.

Precis som med övriga medlemmar är den huvudsakliga skillnaden klockhastighet. Bashastigheten 1,1 GHz och 3,4 respektive 2,7 GHz i boost-läget kan jämföras med föregångaren M3-7Y32 som startade vid samma bashastighet men klockade upp till boost-hastigheten 3 GHz.

Det är oklart exakt när Amber Lake-processorerna kommer börja dyka upp i produkter, men när de dyker upp kommer de ta plats i instegsmodeller i produktfamiljer för bärbara datorer som Microsofts Surface och Apple Macbook, samt hybriddatorer i 2-i-1-kategorin.