Standarden för nästa generations trådlös kommunikation under samlingsnamnet 5G slutfördes nyligen, och på svensk mark ska Ericsson och Telia dra igång pilotprojekt redan i år. Pilotprojekten världen runt handlar i många fall om förbättrad 4G eller 5G över traditionella frekvensband, men nu har Qualcomm demonstrerat radioantenner som använder nästa generations radioteknik mmWave.

qualcomm_smal.jpg

Qualcomms radiomodul med antenner för mmWave-baserad 5G.

Qualcomm_QTM052_Antenna_Module_and_Qualcomm_Snapdragon_X50_5G_Modem_.jpg

Storleksjämförelse mellan antennmodulen, Qualcomms X50 5G-modem och ett mynt.

Tidigare generationer av mobila radionät har använt sig av frekvensband för radio som spänner allt från 700 MHz upp till 3 600 MHz. Det som kännetecknar de lägre frekvensbanden är att de kan täcka en stor yta, men med sämre bandbredd och högre latens som avkall. Om du vill fördjupa dig i allt vad 5G innefattar kan du med fördel läsa vår djuplodande genomgång.

5G – när, vad och hur?

En del av det som är äkta nästa generations 5G-nätverk är något som kallas mmWave, radiovågor på lägre nivå som arbetar i betydligt högre frekvensband än vad som används i dagens mobila nätverk. Fördelen med dessa är att de kan nå högre hastigheter, exempelvis upp till 10 gigabit per sekund i nedladdningshastighet, men också latenstider så korta som 1-2 millisekunder.

Tekniska lösningar för mmWave har hittills varit begränsade till testmiljöer, men nu har Qualcomm demonstrerat radioantenner som är utformade för att sitta i mobiltelefoner. Företaget har sedan tidigare mobila modem för 5G-nätverk, och nu när radioantennerna finns på plats kan mobiltelefoner börja anamma tekniken så fort som telekomoperatörerna drar igång 5G-nätverk på bred front.

I USA har ett flertal operatörer dragit igång pilotprojekt för 5G och telefontillverkaren Oneplus har redan aviserat att nästa års telefonmodeller ska komma i varianter med stöd för 5G. Om detta innefattar mmWave-baserad 5G eller mer traditionell radioteknik framgår inte ur detta.

För svenska marknaden ska Post och Telestyrelsen (PTS) hålla en auktion om frekvensbandet 700 MHz senare i höst. Vinnarna av denna auktion kommer kunna bygga ut 5G-nätverk även i detta frekvensutrymme, men det gäller alltså inte mmWave-tekniken. Kommersiella 5G-nätverk väntas dra igång under 2021.