Under årets E3-mässa diskuterade Xbox-divisionens chef Phil Spencer som hastigast att företaget arbetar på nästa generations konsoler, där bruket av plural höjde på en del ögonbryn. Under konferensen presenterades också planerna på en tjänst för att strömma spel som bygger på Microsofts molntjänst Azure.

Nu rapporterar Brad Sams från den Microsoft-fokuserade sajten Thurrot.com att källor inom branschen talar om att nästa generations Xbox-hårdvara, som kallas Scarlett, faktiskt utgörs av två konsoler. En traditionell och kraftfullt utrustad enhet ska flankeras av en enklare variant som fokuserar på att strömma spel från den tidigare nämnda Azure-baserade tjänsten.

Xbox One-spelet Crackdown 3 ska använda molntjänsten Azure för beräkningar.

Detta skulle ge Microsoft möjligheten att ta steget till strömmande spel och dessutom potentiellt en betydligt billigare hårdvarukonfiguration för de budgetmedvetna kunderna. Ett stort problem med strömmande speltjänster är latensfrågan, och enligt rapporten ska Microsoft löst detta genom att utföra en del av beräkningarna lokalt i enheten.

Genom att utrusta den enklare konsolen med viss beräkningskapacitet ska många latens-känsliga beräkningar utföras lokalt, exempelvis kollisionsdetektering och inmatning från handkontrollen, medan de mindre känsliga beräkningarna utförs på molntjänsten. Detta bygger på att utvecklarna kan dela upp spelkoden i två halvor, en som körs på konsolen och en som körs i molnet.

En liknande lösning har redan presenteras för Xbox One-spelet Crackdown 3 där vissa beräkningar i spelvärlden ska utföras på Azure-servrar. Lösningen ska enligt rapporten fungera så pass bra att även latenskänsliga spel ska kunna upplevas utan större avkall på upplevelsen, och samtliga spel för nästa generations Xbox-hårdvara ska kunna köras på denna strömmande variant.

Informationen matchar onekligen väl med vad som diskuterades under Microsofts E3-konferens, men det återstår att se när officiella detaljer om den kommande generationen avslöjas.