Den Europeiska kommissionen har sannerligen bråda dagar denna sommar. Blott förra veckan delades rekordstora böter ut till Google för konkurrensbrott, och nu har ytterligare en fällande dom delats ut till teknikföretag som inte håller sig på mattan.

Den här gången handlar det om att ett antal teknikföretag funnits skyldiga till prisfixering, där prisnivåer manipuleras för att ligga på en högre nivå än de skulle kunna vara när marknaden får verka obehindrat. Böter delas ut till Asus, samarbetet mellan Denon och Marantz, Philips samt Pioneer.

De olika företagen straffas för att de individuellt har manipulerat återförsäljare för att hålla priserna uppe. Det handlar alltså inte om någon kartellverksamhet mellan de olika bolagen, den Europeiska kommissionen har helt enkelt klumpat ihop de fällande domarna då de alla gäller liknande former av snedsteg.

Mer specifikt har Asus fällts för att ha förhindrat återförsäljare i Tyskland och Frankrike från att sälja företagets bärbara datorer och skärmar under rekommenderade prisnivåer. Denon och Marantz fälls för att ha hållit priserna för hörlurar och högtalare högre än vad som är hållbart på marknaden. Philips bötfälls för samma agerande men för hela produktutbudet på den franska marknaden.

Pioneer är det företag som bötfälls för illegal marknadsaktivitet i flest länder. Hela tolv EU-länder ingår i den fällande domen, som utöver prisfixering i de olika länderna även nekat beställningar till företag som säljer varor mellan medlemsländerna. På så sätt har Pioneer gjort sig skyldiga till att även manipulera prisnivåer mellan olika medlemsländer.

De skyldiga företagens böter har minskat då de uppges varit samarbetsvilliga sedan deras fifflande avslöjades. Majoriteten av företagen får bötessummorna sänkta med 40 procent medan Pioneer tydligen varit extra samarbetsvilliga och behöver endast betala hälften av den ursprungliga boten.

Asus åker på cirka 655 miljoner kronor i böter, Denon och Marantz får slanta upp cirka 80 miljoner kronor, Philips cirka 307 miljoner kronor och Pioneer cirka 105 miljoner kronor. Trots företagens samarbetsvilja har processen tagit flera år att slutföra och brotten de fälls för ägde rum mellan 2011 och 2013.

EU-kommissionens pressrelease om bötfällningen