Under föregående vecka uppdagades det att de senaste modellerna i Apples Macbook Pro-familj som utrustats med Intels sexkärniga Core i9-processorer av Coffee Lake-karaktär dras med prestandaproblem. När processorerna blir för varma sänks klockhastigheten, så kallad throttling, vilket leder till att de faktiskt presterar sämre än fjolårets modeller.

Det som uppdagades var att Core i9-modellen av Macbook Pro 15-tum sänkte bashastigheten från 2,9 GHz till 2,2 GHz, och lyckades dessutom inte aktivera Turbo Boost-hastigheter när krävande uppgifter applicerades på kärnorna. Apple har nu svarat på uppståndelsen och menar att problemet inte ligger i processorerna i sig utan en bugg i mjukvaran.

Apple meddelar i ett uttalande att problemet identifierats som ett nyckelvärde som saknats i datorernas firmware-kod, vilket har lett till att hanteringen av energiprofiler, och därmed processor och fläktar, inte fungerat som de ska. Den uppdaterade varianten av Mac OS 10.13.6 finns tillgänglig för nedladdning nu och ska åtgärda felet.

Enligt Apple ska uppdateringen ge de prestandavinster jämfört med föregående års modeller som anges på produktsidan för de nya Macbook Pro-modellerna, det vill säga 70 procent snabbare för 15-tumsmodellerna och dubbelt så snabbt för 13-tumsmodellerna.

Spekulationer runt orsakerna till prestandaproblemen har inför Apples svar bland annat tagit upp frågan om att processorns spänningsreglerare (VRM-enheter) blir för varma när processorn belastas tungt över längre tid, vilket skulle tvinga fram strypning av klockhastigheter. Apples svar tar inte upp denna fråga och det återstår att se om mjukvaruuppdateringen löser problemet med bibehållen prestanda.