Klienten för Valves distributionstjänst och spelplattform Steam har länge haft stöd för kommunikation i form av textbaserade chatt-konversationer, om än av något avskalad karaktär. I den senaste uppdateringen av Steam-klienten, som varit i betaversion sedan juni, har företaget dock introducerat en ny chatt-klient som är väsentligt uppgraderad jämfört med föregångaren.

Samtliga delar av chat-upplevelsen har uppgraderats. Den nya vännerlistan har bland annat fått tillskott av ett fält längst upp i fönstret där du kan samla dina favoritkontakter, eller grupper av kontakter, för snabb åtkomst. I detta fält kan favoriterna även grupperas efter namn samt vilket spel eller vilken spelgrupp (eng. party) de tillhör.

Steam_klienten.jpg
Steam_inställningar.jpg
Steam_notifikationer.jpg
Steam_röst1.jpg
Steam_röst.jpg

Utöver detta kommer spelutvecklare nu få större kontroll över vilken information som visas i den nya vännerlistan. De ska exempelvis kunna välja att låta spelaren visa var den befinner sig i ett visst spel, eller om de är tillgängliga för matchmaking.

Själva konversationerna har också uppgraderats med mer avancerade alternativ för vilket material som kan infogas där, och hur det hanteras. Statiska och animerade gif-bilder kan enkelt bifogas och användaren kan även flagga om materialet innehåller spoilers av något slag, och här stöds även bifogande av video- och ljudklipp.

Utöver detta meddelar Valve att den nya klienten även tillåter delning av förslag om byteshandel av Steam-föremål, och att kommunikationen nu ska vara mer säker tack vare en ny WebRTC-baserad plattform. Tillkommer gör även bestående gruppkonversationer och stöd för flera kanaler samt röstkonversationer, vilket gör Steam-klienten till ett starkare alternativ till Discord.

Den förbättrade säkerheten ska även gälla det nya systemet för röstkonversationer vars krypterade kommunikation går via Steams servrar istället för att gå direkt mellan avsändare och mottagare. Detta håller deltagarnas IP-adresser privata vilket enligt Valve undanröjer risken för nätverksattacker.

Uppdateringen är tillgänglig nu. För den som inte vill eller kan använda klienten på sin egna dator kan även nyttja en webbbaserad version. Valve meddelar även att de uppdateringar av tjänstens grundplåtar som gjorts innebär att ett flertal nya funktioner är på gång framöver.