Google har sedan tidigare aviserat att nästa version av webbläsaren Chrome ska börja flagga webbplatser som inte säkrar anslutningar över HTTPS som osäkra, och detta har mycket riktigt implementerats i version 68 av webbläsaren som släpptes igår.

Det var redan i februari som Google meddelade att en kommande version av webbläsaren skulle "straffa" webbsidor som inte säkrar kommunikationen över HTTPS, och för alla som installerar Chrome 68 kommer webbplatser att markeras som "inte säker" i adressfältet. Google har varit en del av en större kampanj utformad för att få fler webbsajter världen över att ta klivet till säkrare anslutningar.

UMUosäker.jpg

Det finns exempelvis webbtjänster som listar stora sajter som ännu inte säkrar anslutningarna. Säkerhetsexperten Karl-Emil Nikka har granskat situationen för svenska högskolor och lärosäten och upptäckte att ett beklämmande antal inte stödde HTTPS-anslutningar fullt ut, och fyra av dessa använde endast HTTP.

Det återstår att se hur stor effekt Googles fingerpekande får på anammande av HTTPS på bred front, men i egenskap av att vara den mest välanvända webbläsaren på marknaden medför onekligen uppdateringen av Chrome att organisationer får ett större incitament att ta steget över till säkrare anslutningar.