Intel höll nyligen ett ekonomiskt avstämningsmöte för andra kvartalet 2018. Under frågestunden som följde mötet bekräftade företaget att den nuvarande tillverkningsprocessen på 14 nanometer kommer användas för processortillverkning fram till slutet av 2019, vilket är i linje med vad som sagts under tidigare kvartalsrapporter.

Intel har haft bekymmer med att utveckla en processnod för 10 nanometer och har tvingats förlänga livslängden för 14 nanometersnoden. Företaget kommer snart sjösätta processorerna i Whiskey Lake-familjen, vilket blir den femte produktfamiljen att tillverkas på 14 nanometers processnod.

Intel_planering.jpg

Intel planerade ursprungligen att sjösätta 7 nanometers processnod under 2017.

Det ser alltså ut som att Intel främst kommer konkurrera med rivalen AMD vad det gäller mängden processorkärnor, något som kommer öka på konsumentsidan, entusiastsidan (HEDT) och på serversidan. Detta spänner allt från 8 kärnor i Whiskey Lake-familjen till 28 kärnor i HEDT-segmentet.

Samtidigt planerar AMD att introducera andra generationens serverprocessorer i EPYC-serien på TSMC:s processnod på 7 nanometer under 2019, och detta kommer följas av tredje generationens Ryzen-processorer på samma processnod. Båda processorfamiljerna ska nyttja Zen 2-arkitekturen.